2017-08-23: Han brænder for farve og form, er detaljefikseret og henter mest inspiration i tidligere tider. Ofte i klassisk skandinavisk møbeldesign. Med 40 år i beslagsbranchen har Hans Bergström fra Beslag Design set trends komme og gå. Beslag Design ejes og drives af brødrene Hans og Björn Bergström. Virksomheden blev grundlagt i 1972 af deres far, og sønnerne begyndte at arbejde der i løbet af 1970’erne. Dengang var der 150 forskellige produkter på hylden. I dag består sortimentet af 4.000 håndtag, knopper, kroge, dørgreb, bordben, belysning og lignende interiørprodukter.

Beslag Design startede med nogle knopper i fyrretræ

– Far startede med nogle knopper og en entréhylde. Markedet var noget anderledes dengang. Håndtag og knopper handlede kun om ren funktion, slet ikke form eller design, siger Hans Bergström, som er ansvarlig for produktudviklingen hos Beslag Design.

Fyrretræ og brunt

Selv dengang var messing et populært materiale, men det meste var produceret i fyrretræ eller bejdset fyrretræ, beretter han. – Rillan i fyrretræ var en af vores første knopper, og da vi lancerede den i eg var det en stor nyhed. Der skete noget i de tidlige 80’ere, som påvirkede beslagsbranchen: hvide køkkener så dagens lys. – Der var meget snak om hvor upraktisk det var. Køkkener skulle jo være i fyrretræ og helst brune. Praktisk og funktionelt, så man ikke kunne se snavset. Men svenskerne kunne lide deres lyse og friske køkkener, og det skabte forandring i beslagsindustrien. Det startede med spraylakerede træbeslag og siden beslag i f.eks. bøg og eg. Vi var hurtige til at opsnappe de forskellige trends med succes til følge. Det vilde vesten med målene I 80’erne begyndte man også at eksperimentere med ulige slags håndtag i køkkenet. Et eksempel er skålhåndtaget, som dengang var forbundet med møbler og butiksindretning. I dag er skålhåndtag en stor produktgruppe i bare køkkenet. – I denne tid var det frem for alt italienerne, der kom med mere avancerede og designede håndtag i messing og stål. Det var noget helt nyt, og beslag blev hurtigt en vigtig del af indretningen. På samme tid etableredes standardmålene for beslag. Inden da var det det vilde vesten med cc-mål. I løbet af 90’erne og begyndelsen af 00’erne var rustfri stål og aluminium hede materialer i indretningen. Håndtagene blev længere og dækkede ofte hele lågen eller skabet. – En anden vigtig milepæl var håndtag, knopper og beslag, som matchede hinanden. Det havde man ikke gjort før. Nu producerer vi altid serier med beslag som passer sammen, men det er et relativt nyt fænomen.

Storsælger sad på 50’er-bureau

Udover håndtag, knopper, kroge og dørgreb producerer Belsag Design køkkentilbehør, bordben og badeværelsestilbehør. En anden produktgruppe i opsving er LED-belsyning til køkkenet og hjemmet. – Vi fokuserer på køkkenet, badeværelset, møbler og opbevaring i hjemmet, så der er et godt og bredt produktmix. Beslag Designs styrke ligger i produktudviklingen og at være på forkant med design og materiale, og man fornemmer en inspiration fra hele verden, men i særdeleshed Italien og Danmark. – Möbelmässan, Milanomessen og lignende fora er vigtige at besøge for at få en fornemmelse for, hvor trenden peger hen. Men der er mest inspiration at hente i historien, synes jeg. Antikke møbler, vintageprodukter og tidligt skandinavisk design er alle fantastiske kilder. Knoppen Dalby i messing og kobber er blandt Beslags Designs bedst sælgende i dag. Modellen fandt Hans på et 50’er-bureau i en antikbod i København. – Det er det bedste ved jobbet, at udvikle nye former, at skabe og skubbe til grænserne og derefter være med og se slutresultatet. Det kan jo se meget enkelt ud, når først man ser det endelige produkt, men det er et job som kræver detaljefiksering fra skrivebordet og hele vejen til fabrikken.

Læder, messing og hvorfor ikke glas?

Messing, kobber, læder og retrodesign er stærke trends inden for beslag i dag, men hvordan ser fremtiden ud? – Det lyder mærkeligt, men vi var tæt på at droppe messing for nogle år siden. Dengang ville ingen have det. Jeg tror på messingbeslag og til en vis grad kobber i de næste år. De står godt til dagens sorte og grå indretninger. Læder er fortsat en stærk trend, og vores læderhåndtag og læderknopper, Loop, har været en stor succes. Jeg tror endda at materialer som rustfri stål, krom, fornikling og – hvorfor ikke – glas kommer tilbage igen, slutter Hans Bergström.

Link til Beslag Designs køkkengreb og knopper